Traditioner

 


Brödbak i bagarstuga

Tuttul, tult och tunnbröd - kärt bröd har många namn. I Dalarna är traditionen med att baka mjukt tunnbröd i vedeldad ugn starkt förankrad. Inför årets stora högtider är det trångt vid bakborden i byarnas bagarstugor. I många familjer samlas då gammal som ung för att baka bröd tillsammans efter recept som gått i arv i generationer.

 


 

Byar

Bege dig ut på "bysafari" och upptäck Dalarnas charmiga byar. Många av byarna sprudlar av liv - här finns framtidstro.

Bystugor

Det finns de som säger att Siljansbygden är som ett levande museum, med alla sina välbevarade byar. Bara i Leksand finns nästan 100 genuina byar att besöka. Men hur kommer det sig att allt detta är bevarat genom århundraden? En avgörande orsak till detta är dalfolkets envisa lynne. När en skiftesreform skulle genomföras i Sverige 1827 sade Siljansborna stopp, vi vill ha våra byar kvar. Det sägs att den kunglige befälhavaren som kom för att bringa rätt och ordning helt sonika blev kastad i älven. Så kunde bönderna runt Siljan hantera överheten på 1800-talet.


Dalaliv Himlaspelet Leksand


Bygdespel

Sommartid är bygdespelstid. Rune Lindströms tre dalaspel (Himlaspelet, Skinnarspelet och Ingmarsspelen) och Trollbröllopet i Äppelbo är de mest kända.

www.dalaliv.se Dalahäst

Dalahästen

Konstigt nog är det berguven som är Dalarnas landskapsdjur fastan hästen är så starkt förknippad med vårt landskap. Hästen var tidigare en mycket viktig arbetskamrat i skogen och från början täljdes hästar som leksaker åt barn. Idag är dalahästen en internationell kändis.Dalmåleri

Kurbits och olika mönster är hetare än någonsin. I tider när vi vill smycka vår omgivning med vackra och konstnärliga motiv har den stolta kurbitsen nått en kultstatus. Men hur skapades kurbitsen egentligen? Och av vem?

Dalaliv folkdans Dalarna tradition

 

Folkdans

Dalarnas folkdansare förgyller högtiderna med sina virvlande danssteg och färgglada dräkter till traditionell musik.

 

 

Dalaliv Leksandsdräkt Dalarna Leksand

Folkdräkter

Fortfarande lever traditionen att bära folkdräkt vid högtider som bröllop, midsommar, konfirmation och examen.

 


Folkmusik

Stampa takten, bjud upp till dans. När Dalarnas spelmän plockar upp sina instrument så är det svårt att sitta still.Fäbodar

Passa på att besöka någon av Dalarnas alla fäbodar. En del är öppna för allmänheten, kolla med den lokala turistbyrån vilken som ligger bäst till för dig. Under sommaren kan det även finnas möjlighet att sova över samt att delta i sysslorna på fäboden. Inte sällan arrangeras även musikkvällar och andra tillställningar. Exotiskt och spännande!

 


Förstukvistar

Vackra förstukvistar smyckar entréerna på många gårdar. Färgkombinationer
och byggnadsstilar varierar vilket ger dem personliga uttryck.

Dalaliv härbre Dalarna

Härbren

På många av byarnas gårdar står härbren som används till förvaring eller till gästhus. Härbrena har en eller två våningar och är upplyfta på stolpar.


Mallresning

Gammal lysningstradition som lever kvar i Dalarna. En tid före bröllopet reses en malla, en björk eller tall vid brudparets gård av släkt, vänner och bybor.


Midsommar

Midsommar firas i Dalarna! Firandet startar redan veckan före midsommar
och pågår in i mitten av juli. Ett skådespel med vackra dräkter och fin musik.