"Den här tårtan har jag i frysen
över sommaren om besök vankas."

Knäckebrödstårta

 

                                                                                                                  
                               

Tårta från Leksandsbygden med knäcke och Solleröns jordgubbar toppad med mynta från egna örtlandet. Den är lätt och fräsch och inspirerad av våra lokala stoltheter.

 

KNÄCKEBOTTNAR, 2 st.

2 st. stora runda knäckebröd Leksandsbröd Normalgräddat

1 dl råsocker

2 msk citronsaft

100 gr smör

2 krm salt

0,5 dl honung

Mixa eller krossa knäckebrödet till mjöl för hand, enklast och snabbast gör du det i matmixern. Blanda sedan brödmjölet med råsocker, smör, citron och salt. Till sist blandas honungen i. Använd 2 st. springformar med löstagbar botten, c:a 24 cm i diameter, klipp ut bakplåtspapper i botten på formarna och fördela sedan ut knäckesmeten jämnt i de två formarna.

Grädda i ugn i 175 grader i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

 

JORDGUBBSFYLLNING

3 dl mixade jordgubbar

4 st. äggulor

1,5 dl florsocker

3 dl vispad grädde

3 msk Crème de Cassis eller annan bärlikör

Vispa äggulorna och florsockret luftigt och blanda med den vispade grädden. Rör försiktigt ner de mosade jordgubbarna och likören så att du inte rör ut all luft ur smeten.

Använd sedan en av formarna med knäckekakan i botten, tag bort papperet i botten och klipp sedan till ett nytt papper som ska användas till att klä formen på insidan runt kanterna.

Lägg knäckekakan i botten på formen igen och häll försiktigt över jordgubbsfyllningen.

Lägg en plastfilm över och ställ in i frys. Efter c:a 2 timmar läggs den andra knäckekakan på toppen och tårtan får stå i minst 2 timmar till.

Den här tårtan håller sig sedan i frys i c:a 1 månad och går även bra att skära upp i portionsbitar och ta fram så många som behövs åt gången. Bra att använda då är en bra kniv och het vatten för att skära fina bitar.

Innan serveringen låt den stå i ca 20 minuter, vispa lite grädde och rensa lite jordgubbar och dekorera bitarna och på toppen utav allt, lite strimlad mynta från örtagården.

 

Åter till Saras smaker »