En av fyra smårätter inför jul och nyår

Gravad lax med senapsyoghurt på
minipajer av whiskeycheddar och äpple

1 sida färsk eller fryst lax

1 ½ dl socker

1 ½ dl fint salt

2 dl hackad dill

1 msk grovmalen vitpeppar

Dela laxen på mitten och gnid in vitpeppar på köttsidorna. Blanda socker och salt i en bunke för sig och strö sedan över laxen, avsluta med dillen. Lägg ihop bitarna med köttsidorna mot varandra, tjock sida mot tunn så att det blir jämntjockt. Lägg i tät plastpåse och låt den grava i 2 dygn i kylen. Vänd på den 2 gånger dagligen så att den gravas jämnt. Frys in. Tag fram och skiva den tunt till julbordet och sedan, om det finns en snutt över till mellandagarna, så har ni en förrätt som denna.

Senapsyoghurt

½ dl grov senap

1 msk honung

2 msk socker

1 msk vitvinsvinäger

1 krm salt

3 msk hackad dill

3 msk olja ”naturell”

1dl turkisk yoghurt

Blanda senap, socker och salt. Rör ordentligt tills att sockret börjar lösa upp sig. Droppa då i lite olja i taget och rör hela tiden så att den arbetas in i senapen. Smaksätt sedan med honung, dill och vinäger. Låt vila i kylen tills den ska serveras, då blandas den tillsammans med yoghurten och serveras till laxen.

Minipaj

100 gr smör

2 dl vetemjöl

1 msk vatten

Hacka smöret tillsammans med mjölet i en matberedare tills det är ordentligt blandat. Häll då i vattnet och låt beredaren slå ihop degen. Låt vila i kylen i c:a 30 min och klä sedan in de små formarna med pajdegen. Förgrädda i ugn på 175 grader i c:a 10 min. Tag ut och låt svalna.
100 gr riven whiskeycheddar

2 äggulor

½ dl mjölk

salt och vitpeppar

1 st äpple

2 msk smör

Börja med och tärna äpplet och bryn tärningarna i smöret så att de får lite färg. Ta av och låt svalna något. Blanda cheddaren tillsammans med äggulor och mjölk. Smaka av med lite peppar och salt. Till sist blandas äppeltärningarna. Fyll sedan pajformarna med ostfyllningen. Grädda av på 150 grader i c:a 10-15 min tills att de får en vacker gyllenbrun färg. Lägg sedan upp pajerna på ett fat och gör en gravlaxsros och ställ på varje paj. Toppa det hela med senapsyoghurten och lite dill.


Åter till Saras smaker »