"En god och saftig saffranslängd
med det lilla extra…"

Saffranslängd med
russin och cognac


Saffransdeg (3 längder)

25 gr jäst

0,5 dl socker

1 msk vaniljsocker

1krm salt

0,5 gr saffran
(för den som gillar mycket saffran går det bra med 1 gr)

3 dl mjölk

75 gr smör

6 dl vetemjöl och 1,5 dl till utbak


Smält smör i en kastrull och häll över mjölken låt det hela bli fingervarmt. Smula ner jäst i en bunke och blanda i saffran, salt, vaniljsocker och socker, rör om under tiden jästen smälter. Häll över all vätska och rör om väl, blanda i mjöl och arbeta degen väl. Deg ska vara ganska lös när man arbetar den, som bagarna säger "ju blötare deg desto saftigare bröd". Låt jäsa under duk i c:a 30-45min. Under tiden blandas fyllningen till.

Fyllning

1,5 dl russin

2,5 msk cognac (eller rom om så önskas)

125 gr mandelmassa

50 gr rumstempererat smör

Låt russinen ligga och dra i cognacen ett tag. Blanda mandelmassa och smör och rör ihop dem till en len kräm. Tillsätt till sist russinen med vätska och rör om väl.


Utbakning

Häll ut degen på ett mjölat bakbord och arbeta in lite mjöl i den så den inte fastnar. Dela upp degen i 3 lika stora delar och vänd dem i mjöl. Tag och kavla ut en av degarna till en rektangulär form på ca 20x30 cm och bred på en tredjedel av mandelmassan över saffransdegen. Rulla ihop och lägg dem hela på en plåt med bakplåtspapper, gör likadant med de 2 resterande. Låt dem sedan jäsa under duk i c:a 20 minuter.

När de har jäst klart på plåten tar du en kniv och skär djupa skåror med 2 centimeters mellanrum över hela längden. Vik dem sedan omlott mot varandra. Pensla med uppvispat ägg och strö över flagad mandel och pärlsocker. Grädda av i ugn på 175 grader i c:a 15-20 min tills de fått en vackert brun färg. Låt svalna på plåten.

 

Åter till Saras Smaker »