"Ta med kräftorna in i höstmörkret."

Kräftlasagne
smaksatt med saffran

(4 portioner)

16 lasangeplattor

1 dl vetemjöl

50 gr smör

1 liter standardmjölk

2 dl crème fraîche 34%

200 gr avrunna hackade kräftstjärtar + 1 ½ dl kräftspad

1 dl vitt vin

1 gr saffran

100 gr hackade champinjoner

150 gr hackad zuccini

½ gul lök, finhackad

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor, pressade

2 msk tomatpuré

100 gr mozzarella

50 gr parmesan

salt, citronsaft och cayennepeppar

Börja med att smälta smöret i en stor kastrull, tillsätt mjöl och mjölk och rör hela tiden så att det ej bränner fast i botten och tills att såsen tjocknar. Sjud sedan på låg temperatur i några minuter innan vinet, kräftspadet, tomatpurén, vitlöken och saffranet får gå med. Låt sjuda på låg temperatur, rör om under tiden. Bryn hastigt på champinjonerna, zuccinin och löken i en panna tillsammans med olivolja utan att de får för mycket färg. Häll över i kräftsåsen och smaka av med salt, citronsaft och cayennepeppar. Om det är det minsta beskt - tillsätt då bara lite, lite socker. Zuccini har ibland en tendens att bli besk. Det sista som görs på kräftsåsen är att tillsätta crème fraîchen, parmesanen och mozzarellan, efter detta ska ej såsen koka i kastrullen.

Smörj en ugnsfast form och börja varva sås – kräftstjärtar – lasangeplattor, sås – kräftstjärtar – lasangeplattor osv. När sedan formen är klar gratineras den av i ugn på 200 grader i ca 30-35 min.

Det går även utmärkt att använda sig av färsk pasta till denna, med dra då ner tiden till hälften av vad som står i receptet.

Servera gärna med en tomatsallad med syra och färsk bladspenat till. Toppa med en citronklyfta och mycket dill.


Åter till Saras smaker »