"Till de båda semlorna använder jag samma vetedeg.
Den funkar även att göra sina favoritbullar på.

Och varför inte göra semlorna lite mindre och
på det sättet ha plats för två…"

Dags för semlor
- original & med lemon curd


Vetedeg

Denna deg är halverad för 20 st. små bullar, men det går lika bra och dubbla för större bullar.

 

25 gr jäst

1 krm salt

1,5 m sk vaniljsocker

1 t sk malen kardemumma

½ dl socker

2,5 dl mjölk

75 gr smör

c:a 7 dl vetemjöl

1 ägg för pensling

 

Börja med och smälta smöret i en kastrull och häll över mjölken. Degvätskan ska vara fingervarm. Smula ner jästen i en vid bunke och tillsätt salt, socker, vanilj och kardemumma. Rör så att jästen smälter. Häll sedan över degvätskan och rör om väl. Sikta i 5 dl vetemjöl och arbeta degen så den blir slät, pudra över 1 dl mjöl.
Låt degen jäsa under duk i 30 minuter, den ska dubbla sin volym. Därefter arbetas degen i bunken så mjölet går in. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i 20 lika stora bullar och rulla dem sedan med hjälp av det sista mjölet. De kan uppfattas väldigt kladdiga, men ju mer vätska jämte mjöl, desto saftigare bullar.
Lägg upp bullarna på en ugnsplåt med bakpapper och låt dem jäsa ytterligare en gång under duk i 25-30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda av dem i ugnen på 175 grader i c:a 8-10 min tills att de får en vacker gyllenbrun yta. Tag ut och låt svalna på galler utan bakduk.


Original semla (mini)

(ger 20 st minisemlor)

175 gr mandelmassa

3 m sk ovispad grädde

2 m sk mjölk

Riv mandelmassan på ett rivjärn och blanda sedan med grädde och mjölk.


3 dl grädde vispad

florsocker för pudring

Skär av toppen på bullarna och gröp ur lite i mitten av bullen, använd urtaget i mandelmassan och blanda väl till en jämn smet. Fyll varje liten bulle rikligt med mandelmassa, toppa med grädde och på med hatten och låt florsockret göra sitt på toppen.

 

Hjortronsemla med fyllning av lemon curd

Man förbereder precis som en vanlig semla, men fyllningen är av ett annat slag. Fyll
med lemoncurden, spritsa grädden och toppa med lite hjortronsylt och sen ska hatten på.


100 gr smör

2 ägg

2 dl socker

1,5 citron

½ gelatinblad

 

Börja att lägga gelatinet i blöt. Riv av citronskalet på ett rivjärn eller zestjärn, pressa ur all citronsaft och blanda dessa två med 1 dl socker och smör i en kastrull. Koka tills allt har smält, låt det sedan svalna lite.
Vispa upp ägg och den resterande delen av sockret pösigt, blanda ner äggen i kastrullen men rör dock hela tiden med en visp så det inte bränns fast i botten.
Låt sjuda på låg värme tills krämen tjocknar. Ta av från plattan och låt svalna lite innan gelatinet får smältas ner i krämen. Rör väl och låt den kallna något innan den ställs in i kylen. Lemon curd håller sig i kyl 10-12 dagar.


Åter till Saras Smaker »