Smaskig sviss med lingonparfait,
marängstänger och lingonkola med kanel

Lingonsviss

 

Lingonparfait

1 brödform

5 äggulor

5 dl vispgrädde

2,5 dl florsocker

4 dl rårörda lingon

0,5 dl röd bärlikör

2 msk citronsaft

1 gelatinblad

Vispa äggulor och florsocker pösigt och ställ åt sidan. Vispa grädden hårt. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Blanda grädden och äggen och vänd ihop dem försiktigt tillsammans med lingonen. Smaka av med citron och likör. Klä in en brödform med plastfilm. Ta det blötlagda gelatinet och smält det i ett vattenbad. Rör sedan i gelatinet i parfaitsmeten och häll genast över i formen. Plasta in och ställ in i frysen. Låt stå minst 6 timmar, helst över natten så att den hinner frysa ordentligt.

 

Marängstänger

3 äggvitor

0,75dl socker

1 dl florsocker

Sätt ugnen på 110 grader. Vispa upp kylskåpskalla äggvitor med hjälp av elvispen tills de börjar tjockna. Därefter strös lite av sockret i allt eftersom äggvitorna vispas. De ska vara riktigt hårt vispade. Till slutet går florsockret ner och rörs som hastigast med. Häll över i en spritspåse med rak tyll och spritsa sedan 6 cm långa stänger på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Sänk ugnen till 90 grader och låt marängerna stå och torka i 1 timme och 45 minuter. Låt dem svalna på plåten och förvara dem sedan torrt i en tät burk.

 

Lingonkola

1 dl grädde

0,75 dl socker

0,75 dl ljus sirap

1 tsk kanel

½ tsk vaniljsocker

2 dl lingon

Koka grädden med socker, sirap, och kanel tills den blir lagom simmig, cirka 10 min. Häll den varma kolasåsen över lingonen och toppa med lite vanilj. Mixa med stavmixer till en slät sås, sila bort skal och förvara den kallt i kyl.

Vid serveringen av lingonsvissen varvas parfaiten med vispad grädde, marängstavarna och lingonkolan ett par varv och på toppen några stänger och hela lingon.

 

Åter till Saras Smaker »