Guide 2014:
BUTIKER


Annas Hem

Annas Hem är en lantlig inredningsbutik som speglar 1800- och 1900-talet. Butiken ligger i Hantverksbyn i Borlänge centrum, i en av de gamla fina byggnaderna som har bevarats i gamla Borlänge by. Här kan du i en avslappnande miljö inspireras och bli nostalgisk över gamla föremål såsom möbler, textilier och kuriosa.

Här finns även handplockade nyare föremål med anknytning till Dalarna. Mycket görs internt, så kallat återbruk av gamla textilier som omvandlas till dukar, väskor, dopklänningar, gardiner, kuddar av gamla uttjänta dräktliv med mera. Här tillverkas även "Annaskärmen" som görs för hand i egen design av gamla spetslakan.

Varmt välkomna!

ANNAS HEM

Adress
Hantverksbyn 7, 784 33 Borlänge

Telefon
0243-191 50 alt. 070-232 80 10

Mail
lena(at)annashem.com

Hemsida
www.annashem.com

              
 

 


BK:s Gammalt & Nytt

Gammalt, nytt och nött i form av loppisprylar, antikt och kuriosa. Ja, det mesta mellan himmel och jord hittar du i den 500 kvadratmeter stora försäljningslokalen vid riksväg 70 söder om Hjultorget i Insjön.

Bland prylarna finns även souvenirer och delar till folkdräkter. Ta chansen att fynda till hus och hem! Behöver du vila så kan du slå dig ned med en kopp kaffe i caféhörnan.

Varmt välkommen!

BK:s GAMMALT & NYTT

Adress
Insjövägen 56, 793 40 Insjön

Telefon
070-361 37 85

Mail
britta.kanzler(at)gmail.com

Hemsida
www.blåklockan.com

  

 


Blå Snigel KonsthantverkAtt kunna nå ut till flera med sitt konsthantverk var en dröm vi alla delade. Den 14 februari 2008 blev drömmar till verklighet och vi slog upp dörrarna till vår butik Blå Snigel Konsthantverk. Nu några år senare, fortsätter vi hålla drömmen vid liv, vilket innebär att vi erbjuder våra kunder unika, gedigna och väldesignade konsthantverk.

Hos oss handlar du direkt av lokala konsthantverkare vilket betyder att du som kund får direktkontakt med oss konsthantverkare och du betalar heller inget till någon mellanhand.


BLÅ SNIGEL KONSTHANTVERK

Adress

Slaggatan 20, 791 20 Falun

Telefon
023-203 20

Mail
info(at)blasnigel.se

Hemsida
www.blasnigel.se                      
                     Brukshuset i Tällberg

Brukshuset i Tällberg, färgapoteket, säljer färg för vård av hus och för hälsosammare och vackrare hemmiljöer.
I butiken finns "Färg i påse" från Av Jord, en torr färgmix som du enkelt blandar till en ekologisk äggoljetempera. Färgen innehåller endast ägg, linolja, vatten och jord- och mineralpigmenten. Det finns över 300 nyanser!

Vi säljer även linoljefärg från Ottossons och det du behöver för att måla med traditionella färger. Eskilstuna Kulturbeslags sortiment och Hagelrums handtryckta tapeter finns för beställning. Till inredning finns bland annat så kallade kattuner från Duran Textiles, reproduktioner av tryckta 1700-och 1800-talstyger och varor sydda av tygerna.

Därutöver finns varor av "trä och tråd", som träfåglar från Wildlife Garden, Iris hantverk, handstickade vantar och leksaker med mera. Varorna ska utöver sin funktion locka till nyfikenhet för vår natur och kultur, inspirera till egen kreativitet och gärna vara laddade med goda värden helt utan pekpinnar.

BRUKSHUSET I TÄLLBERG

Adress
Gamla Stationshuset,
Tällbergsvägen 103 i Tällberg

Telefon
073-806 55 09

Mail
tintin(at)brukshusetitallberg.se

Hemsida
www.brukshusetitallberg.se 

                  
 
CT Home

CT Home är en heminredningsbutik med fokus på hemtextil där vårt eget varumärke Classic Textile of Sweden står i centrum. Hos oss hittar du bädd- och kökstextil, kuddar och täcken, frotté, gardiner, dukar, kuddfodral med mera i klassisk design till bra pris. Dessutom har vi fina ljuslyktor, tavlor, lampor och möbler. 

Classic Textile of Sweden Classic Textile of Sweden inspireras av klassisk design för alla hem. Vår idé är sälja hemtextil av bra kvalité till rätt pris och samtidigt orsaka så lite negativ påverkan på människa och miljö som möjligt. Välkommen in och låt dig inspireras!

CT HOME

Adress
Hjultorget, 793 41 Insjön

Telefon
0247-403 20

Mail
carina.karlsson(at)classictextiles.se

Hemsida
www.classictextiles.se

                                   
 


Furutorp Interiör & Design

För tio år sen bytte jag det hektiska storstadslivet i modebranschen mot livet på landet och ett lugnare tempo. Jag har inte ångrat det en sekund! Jag hittade mitt hus Furutorp - en nationalromantisk sekelskiftesdröm - och jag öppnade min butik Furutorp med möbler, textilier och inredningsdetaljer för hem och trädgård.

Välkommen att dela min dröm!

FURUTORP INTERIÖR & DESIGN

Adress
Storgatan 6, 795 30 Rättvik

Telefon
0248-124 00 alt. 070-733 83 85

Mail
lisa(at)furutorp.com

Hemsida
www.facebook.com/Furutorp

                              
 

 Gåvan

Gåvan är en present- och inredningsbutik som erbjuder ett blandat sortiment. Här hittar du dalainspirerade artiklar och mycket annat! Butiken ligger på Åkerö centrum, granne med Posten och AB Karl Hedin.

Butiken drivs av Sveriges Dövas Riksförbund (SDR). Namnet Gåvan har två betydelser - det du köper hos oss kan du ge bort som gåva samtidigt som allt överskott går till förbundet (som en gåva). Du som handlar hos oss bidrar till ett gott ändamål!

Butiken öppnade i juni 2009 som ett komplement till vår övriga postorderverksamhet som startades i början av 1970-talet. I butiken har vi delvis ett annat sortiment än i vår webbutik. Huvudsyftet har alltid varit att samla in så mycket pengar som möjligt till förbundet för att kunna bedriva vårt viktiga intressepolitiska arbete.

Hjärtligt välkommen på ett besök!

GÅVAN

Adress
Järnavägen 11, 793 33 Leksand

Telefon
0247-140 65

Mail
shop(at)sdr.org

Hemsida
www.sdr.org

Gåvan på facebook


                       
 


Iittala Outlet

Hos oss kan du fynda och inspireras av alla våra varumärken under ett och samma tak! Iittala, Rörstrand, Hackman, Höganäs Keramik, Arabia och Fiskars har en unik sammansättning, kan kombineras på olika sätt och bidrar till att göra ditt hem trivsamt och funktionellt.

Vi har ett stort utbud av andrasortering, utgående varor och tillfälliga partier till outletpriser som sträcker sig ner till 50 % lägre än rekommenderade priser. Nu erbjuder vi dessutom ett brett sortiment av förstasortering av nyheter och ikonprodukter.

Iittala outlet är ett spännande utflyktsmål som bjuder på roliga aktiviteter, spännande överaskningar och erbjudanden för hela familjen. Det ska vara som att gå på en upptäcktsfärd - en skattjakt med massor av fynd och inspiration!

Adress
Hjultorget 28, 793 41 Insjön

Telefon
0247-798 010

Mail
iittalaoutlet.insjon(at)fiskars.com

Hemsida
www.iittalaoutlet.se

                            
 
Käck & Hedbys Smide

 

Käck & Hedbys Smidesbolag grundades av Johan Käck och Johan Hedbys. Smedjan har bevarats i ursprungligt skick. Kom och se vår tillverkning av den välkända Tuppstaken i design av Gustaf Ankarcrona, Tällberg.

I butiken handlar du ljusstakar och ljuskronor med mera till fabrikspriser. Vi tillverkar även specialarbeten inom järn och smide, till exempel gnistgaller, spisplåtar, grindar och räcken. Varför inte beställa en egendesignad ljuskrona?

Måndag-fredag kl. 9-17, lördag kl. 10-15

KÄCK & HEDBYS SMIDE

Adress
Gamla Siljansnäsvägen 20, 793 33 LEKSAND

Telefon
0247-151 10

Mail
info(at)khsmide.se

Hemsida
www.khsmide.se

   

 Lantliv Inredning

I hörnet av Z-torget vid gågatan i Leksand ligger Lantliv Inredning, butiken med de knarrande trägolven och det trevliga bemötandet.

Här möter du en charmig blandning av möbler, belysning, kläder, porslin, textilier, tyger, accessoarer och bijouterier - noga utvalda produkter från ett stort antal leverantörer. Vi har allt för dig som gillar den lantliga stilen såväl som den moderna.

Fina presenter att ge bort hittar du också på Lantliv, om inte annat så är ett presentkort alltid uppskattat.

LANTLIV INREDNING

Adress
Hantverkaregatan 4, 793 30 Leksand

Telefon

0247-343 20

Mail
info(at)lantlivinredning.se

Hemsida
www.lantlivinredning.se                               
 
   


Leksands Hemslöjd

Leksands Hemslöjd grundades av konstnären Gustaf Ankarcrona 1904, den var då den första lokala hemslöjden i Sverige. Idag ägs och drivs företaget av Linn Sund och Lina Nilson.

På Leksands Hemslöjd kan du köpa eller hyra Leksandsdräkten. Vi har allt material till dräkten och säljer även second hand. Det är våra lokala sömmerskor som tillverkar våra dräkter och vi är väldigt måna om att vårda vårt arv och hålla hög kvalité, där detaljer som handgjorda kvalar, laskrosor m.m värdesätts högt.

Utöver Hemslöjdsprodukter och Dräkt säljer vi även andra unika produkter, där vi lägger stor vikt vid tillverkning, miljötänk, och kvalité.

LEKSANDS HEMSLÖJD

Adress
Kyrkallén 1, 793 31 Leksand

Telefon
0247-100 46

Mail
butiken(at)leksandshemslojd.se

Hemsida
www.leksandshemslojd.se

                                      
 
Leksandsstolen

I Leksandsstolen förenas det bästa av två världar – den stilrena elegansen hos 1700-talets gustavianska möbelmode och allmogesamhällets krav på hållbarhet och funktionalitet. I vår utställning i Siljansnäs är du välkommen att bekanta dig med våra stolar, bord och sovrumsmöbler – alla tillverkade i björk och med stor
omsorg och mycket hantverkskunnande.


LEKSANDSSTOLEN

Adress

Källsvadsvägen 10, 793 60 Siljansnäs

Telefon                                                                             
0247-79 79 99

Mail
info(at)leksandsstolen.se

Hemsida
www.leksandsstolen.info

 

 Lycka Form

I en  kombinerad ateljé och butik strax intill Z-torget i Leksand finns formgivaren Mia Svalänges egna alster samt spännande produkter som hon handplockat. Lycka Forms välkända Leksandsserie består av mattor, filtar och brevlådor med mönsterdetaljer från Leksandsdräkten. Här finner du hög kvalitet, stor färgprakt och inspiration på liten yta.


LYCKA FORM

Adress

Norsgatan 15, Leksand

Telefon
070-747 54 24

Mail
mia(at)lyckaform.se

Hemsida
www.lyckaform.se
                                                           

  


  Pirjoblå

PIRJOBLÅ är min butik och ateljé i Siljansnäs i Dalarna. Inspirationen till min design kommer från tyger och intryck från resten av världen, men här i Dalarna finns lugnet och skaparglädjen. För min del hänger allt vackert ihop och ger näring åt varandra – därför är min butik i Dalarna fylld inte bara av mina kläder, utan även av trivselskapande heminredning, väldoft och vackra saker. De blå bergen bakom Siljans vattenspegel är en del av rekvisitan.

 

PIRJOBLÅ

Adress

Gassarvet Overvägen 75, 793 97 Siljansnäs

Telefon
070-753 38 08

Hemsida
www.pirjodesign.se

          
 

 


PresentaVälkommen till Presenta! När du stiger in i butiken känner du doften av nymalet kaffe som blandas med kryddiga och fruktiga teer. Vi har ett blandat sortiment av husgeråd, presentartiklar, souvenirer, smycken och en liten barnpresentavdelning.

Från Dalarna har vi flera leverantörer: Emy Little, Trådspira, Våga och Lilla Lisa. Vår egen Leksandsserie tillverkas endast ett par hundra meter från butiken hos Leksands Krukmakeri.

Hos oss hittar du de senaste nyheterna, vårt sortiment förändras hela tiden.

PRESENTA

Besöksadress
Leksandsvägen 2, 793 Leksand

Telefon
0247-341 44

Mail                                                                                  
presenta.leksand(at)telia.com

Hemsida/Facebook
www.presentaleksand.se 

www.facebook.com/PresentaLeksand


 
 
R
ättviks tunnbrödsbageri & Handelsbod

 

Välkommen till vårt tunnbrödsbageri! Här bakas mjukt tunnbröd hantverksmässigt i stenhällsugn efter ett mycket gammalt recept. Varje socken i Siljansbygden har sitt namn på tunnbröd-smörgåsar: tullt, strut, bitå, läfsa - eller som i Rättvik, tuttul. Rättviks tunnbrödsbageri ligger fortfarande kvar på samma adress som vid invigningen 1957, Ågatan 8 i Rättvik.

RÄTTVIKS TUNNBRÖDSBAGERI & HANDELSBOD

Adress

Ågatan 8, 795 31 Rättvik

Telefon
0248-109 37

Hemsida
www.tuttul.nu

                    
 
 

SmåGlädjen

SmåGlädjen är en mysig butik på Hjultorget i Insjön. Här hittar du en härlig blandning av inredning, kläder och presenter i lantlig och romantisk stil med inslag av retro.

Butiken är, som namnet skvallrar om, fylld med små och stora glädjeämnen för alla åldrar. Vi slår gärna in din gåva i våra söta paket! Varmt välkommen in till oss önskar Ingrid och Linda!

SMÅGLÄDJEN

Adress
Hjultorget 16, 793 41 Insjön

Telefon
0247-404 54

Mail
smagladjen(at)telia.com

Hemsida
www.smaladjen.blogspot.com


                                                
 

 


Terrible Twins

Två kreativa systrar, en gemensam omtanke, 25 färger och många idéer - det är företaget Terrible Twins. På 90-talet bodde Sara och Karin Ström under ett antal år i England. Där syddes den första vetevärmaren i Saras kök. På Camden Market i London gjorde vetevärmarna succé. Där fick också företaget sitt namn genom systrarnas annorlunda klädstil och breda axelvaddar... Det var då det. Idag, många vetevärmare senare, finns företagets huvudkontor och butik i Insjön i vackra Dalarna. Vi har förutom våra egna linneprodukter ett sortiment av noga utvalda produkter. Saker att unna sig själv eller någon annan, saker man blir glad av och som gör gott där de tillverkas.

TERRIBLE TWINS

Adress:
Stationsvägen 4, vid stationen mitt i Insjön
Se på karta »

Telefon:
0247-413 30

Mail:
info@terribletwins.se

Hemsida:
www.terribletwins.se

                          
 Trivsamt i Tällberg

På Trivsamt vid Tällbergs järnvägsstation kan ni få hjälp med omklädsel och inredningssömnad. Ni hittar också inredningsdetaljer, som egendesignade kuddar, ljusstakar och lyktor. En skön mix av nytt och gammalt. Välkomna!


TRIVSAMT I TÄLLBERG

Adress
Tällbergsvägen 103, 793 70 Tällberg

Telefon
070-261 47 63

Mail
trivsamt(at)gmail.com

Hemsida
www.trivsamtitallberg.blogspot.com

                                        

 Tällbergs Leva & Bo Butik

Vår kundkrets har under elva år format det breda sortiment som vi har i butiken i dag. Inredningsdetaljer, bruks-föremål, smycken med mera blir en spännande blandning som passar de flesta smaker och stilar. Bland leverantörerna hittar du bland andra Affari, Broste, Edblad, Simply Scandinavia, Oscar & Clothilde, House Doctor och The Moshi.

Hos oss kan du också passa på att ta en fika i vår mysiga caféhörna! Vi serverar kaffe, te och kalla drycker, smörgåsar och hembakat fikabröd. Sommartid har vi även sittplatser ute på verandan!

TÄLLBERGS LEVA & BO BUTIK

Adress
Sturängsgattu 8, 793 70 TÄLLBERG

Telefon
0247-503 22

Mail
lena.ytterman(at)tele2.se

Hemsida
www.tallbergslevaobobutik.blogspot.se

 
  Vintergatans Kaffe, Te & Choklad


På Vintergatan 5 har vi väckt liv i den gamla handelsboden på gården! Vi säljer kaffe och te i lösvikt samt choklad - vilket även Maria Bergman gjorde under stor del av 1900-talet. Vi erbjuder kvalitet i unik miljö där vi även kompletterat sortimentet med diverse inredning.

Vi har också ett mycket trevligt boende i unik miljö. Vintergatans Bed & Breakfast erbjuder övernattning för kortare eller längre tid och för större eller mindre sällskap. Även mopeduthyrning, biluthyrning, båtuthyrning, skoteruthyrning och SPA med vedeldad bastu/tunna.


VINTERGATANS KAFFE, TE & CHOKLAD

Adress
Vintergatan 5, 793 41 Insjön

Telefon
070-213 05 58

Mail
madeleine.benerius(at)telia.com

Hemsidor
www.vintergatans.blogspot.se

www.vintergatansrum.com